UA-100467414-2
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Een stukje familie geschiedenis !Nieuws berichten

 

 14-06-2021

Wij bieden beschikbaarheid;

vele vrije data !

Frits Bothman zweefmolen Draaimolen/ springkussen/ Suikerspin / popcorn / churros /

luikse wafels

Met vriendelijke groet;

Marco van der Tuin

Boek nu voor uw winter event !

 Voor aankomende periodes; juli / augustus / september / oktober / november/december.

vele data's beschikbaar voor indoor en outdoor evenementen/ bedrijfsfeesten/ activiteiten enz.

History Amusements-Bedrijf C.J.A. van der Tuin

al 4 generaties reist de familie van der Tuin de kermissen af door het hele land met diverse attracties.

mijn overgroot opa Karel Appel uit Den-Haag is begonnen met een educatief kijkwerk met krokodillen / apen en exoten.

onder op de foto is krokodil Japie te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

omstreeks 1880 enkele jaren later werd hier rond 1905 een Turkse schommel aan toegevoegd, en een grote babysport rond 1915. overgroot opa Karel Appel kocht ook een Deense hoogvaart. Dat was een reuzenrad met 8 gondels en ongeveer 12 meter hoog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met deze kindermolen werd zelfs in de oorlog een kermis gedraaid in Dordrecht 1941 waarna de molen in de opslag ging tot 1946. en na 1949 verkocht en waar deze daarna is gebleven is mij niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto boven 1941 kermis dordrecht links Karel Appel / rechts Cor vd Tuin (appel)

 

 

interieur babysport 

 

Jeepcarrousel

Het is 1946 en mijn opa Cornelis van der Tuin bouwt eigenhandig een Jeepmolen. 

de Jeepmolen werd gemaakt van een partij hout , het hout was afkomstig van een verwoeste boerderij uit het nabij Breda gelegen dorp Bavel en 3 maanden werken was de molen klaar en werd al gauw de eerste kermissen gedraaid in west-Brabant / zuid-Holland / zeeland. het transport bestond uit een dump Ford en woonwagen van 6 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeepmolen Cor vd Tuin te Chaam juni 1946

 

Salonwagen Karel Appel 1934 winterverblijf Leiden

woonwagen met keukenwagen. nieuw gekocht in 1925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salonwagen Cor en Elisabeth van der Tuin - Passon 1962

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brombaan

5 jaar later 1951 werd er begonnen met een geheel nieuwe attractie op de kermissen, opa bedacht een snorscooter race baan ook bouwde hij deze geheel in eigen beheer in zijn werkplaats aan de hoge steenweg in Breda. 

deze baan was ovaal en de baan liep schuin op in de bochten, het midden eiland had een overkapping met frontdelen en verlichting , er reden 8 bromscooters op zoals me oma dat vaak vertelde.

de scooters zelf waren vervaardigt van oude stoombuizen van 3 mm dik en was vrij robuust.          de benzine motortjes waren afkomstig van Berini en waren voorop gemonteerd deze motors hadden onder een rol en drukte op het voorwiel door middel van stelbouten. een simpele constructie, alleen de gas handel werkte andersom. het was zoals we nu kennen een remhandel van een fiets. alleen de werking was andersom. kneep je erin en de pal erop, bleef de motor stationair draaien. Liet je de handel los ging dat ding vol gas ervan tussen. in die tijd kon dat en een goede uitleg van opa en 't was weer volle bak racen. tot de claxon van een oude T-Ford klonk en de rit was afgelopen, tot omstreeks 1959 reisde me opa hiermee.

2 bromscooters zijn nog steeds in familie bezit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto; Breda oude Vest 1954 Berini BromBaan 14m x 10m

 

SKELTERBAAN

na een 6 tal jaar de brombaan in de opslag te hebben gehad en opa toen reisde met de kindermolen kreeg hij weer een ander idee welk hij in Duitsland had bekeken jawel de brombaan moest vergroot worden, hij kreeg het ingenieuze idee om een skelterbaan te bouwen. met de brombaan 6 meter te verlengen en 2 m te verbreden werd de baan 19 meter bij 12 . Dit had hij in 2 maanden gebouwd met zijn zoon John van der Tuin en zwager Dries Passon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De skelters werden weer gemaakt van de stoombuizen en werden op maat gebogen en gelast tot een heuse skelter. De skelters hadden achterop de motortjes staan en waren achterwiel aangedreven met een ketting. het waren berini en Honda 2 takt motortjes.  er werden voetpedalen gemaakt voor de rem en gas. in die tijd had men nog nooit van een kart gehoord en dat was uniek op de kermissen en het werd een regelrechte hit. 

bij de vaak drukke kermissen draaiden ze in de top jaren '60 / '70 net zolang door tot in de late uurtjes, tot de politie de zaak sloot. morgen weer nieuwe dag meneer van de Tuin zeiden ze dan . me oma vertelde dat je de benzine geur in de wijde omgeving flink rook en het geluid van de knetterende uitlaten zorgde ervoor dat de attractie flink opviel op de kermis.

eind jaren '80 heeft mijn vader de baan overgenomen en kort met deze baan enkele kermissen gedaan, zoals; Prinsenbeek / Made/ Bergen op Zoom / Terheijden / Domburg / Colijnsplaat / Kortgene / Schijf / Nispen / Zaltbommel . maar door de concurrentie van de autoscooter op dorpskermissen is de baan uiteindelijk verkocht in 1991 aan A. Redelaar.

Deze heeft de baan later geheel van staal nagebouwd en was bijna gereed in 1995, helaas sloeg het noodlot toe en werd deze baan terwijl deze op transport stond in het voorjaar in Oosterhout N.B. door een pyromaan verwoest door brand. 

 

John van der Tuin in actie, (meest rechts)  Soms kon het misgaan als men dronken was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prinsenbeek markt 1981


 1978 markt Prinsenbeek Maurice en John vd Tuin. op de skelter Française de Koning 

 

zweefmolen

Onze bekende zweefmolen Frederich Heijn is afkomstig uit 1920 waarschijnlijk is deze volgens geruchten zelfs van 1900 maar hiervoor is geen bewijs.

mijn opa kocht deze grote zweefmolen van Frans de Voer uit Enschede omstreeks 1963

de zweefmolen was toen nog helemaal origineel en had weinig verlichting en alles was gedecoreerd op linnen doek.

na 2 jaar gereisd te hebben met de zweefmolen werd deze door mijn opa en diens oudste zoon John (tevens mijn oom) flink onder handen genomen, er kwam als eerste een nieuwe stalen onderbouw voor de vloer, en kwam er een extra oploop vloer omheen zoals iedereen de molen nu kent. het maken was een hoop werk maar het scheelde een uur met de op of afbouw. omdat je maar 1 stapeltje stophout nodig had met waterpassen.

 

Foto Oma Bets van der Tuin-Passon 

foto; Maliveld juli 1973 speciale kermis ter ere van jubileum 25 jaar koningin Juliana.

achter de pakwagen van de zweef en Ford Cortina van Cor en Bets van der Tuin.

 

 

foto; Kermis Bergen op Zoom 1978

 

Opa Kon ook zelf schilderen en op zijn gemak maakte hij weer een nieuwe decor op de buitenrand dit bestond uit vogels en engelen.  zie foto hieronder;

 

de zweefmolen werd flink opgeknapt en het was zijn pronkstuk , vele schilderingen maakte hij zelf en de hele molen werd gerenoveerd.

omstreeks 1982 nam mijn vader Maurice de jongste uit het gezin toen 20 jaar oud de zweefmolen over en reisde hiermee rond samen met de skelterbaan.

rond 1994 werd de zweefmolen weer opgeknapt en werd al het linnen vervangen door aluminium en nieuwe houten lijsten en al eerder werd de verlichting vervangen door turbo , omdat de gloeilampen te duur werden en kwetsbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zweefmolen 2 verworven in 1987

Omstreeks 1987 word er een 2e zweefmolen aangekocht, waarvan me opa en vader wisten dat deze al enkele jaren was opgeslagen. mijn opa wilde de molen graag kopen want er waren immers veel dubbele datums en een 2e zou een goede uitkomst bieden voor uitbreiding,

De Zweefmolen kende me opa nog uit zijn jeugd omdat ze toen weleens op dezelfde kermis stonden. De zweefmolen was toen van Kees Stuy later Jaap Stuy uit destijds Sliedrecht.

van Jaap ging de zweef naar Johan Stuy sr. en deze had er niet veel zin in omdat hij hoogtevrees had en verkocht de molen uiteindelijk door aan Nico Spronzen-Kraak.

Nico Spronzen bezocht in de jaren '60 en '70 veel kermissen in zuid-holland / Noord-Brabant / Limburg.  Naast de zweefmolen Had Nico later ook een schuivenspel en Balco. en veel later kwam er ook een grijpkranen bij. Nico en diens vrouw deden zelf de op en afbouw,  deze fysieke inzet en naarmate ze ouder werden, was het toch een reden om het rustiger aan te doen en de molen in de opslag te doen. uiteindelijk kozen ze voor de oefeningsspelen. waar ze tot hun overlijden vele jaren mee gereisd hebben. Het was een Markante man met als bijnaam de vliegende Jezus. door zijn kenmerkende Baard. zoals vele kermis exploitanten hadden de meeste wel een bijnaam natuurlijk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuwe generatie

inmiddels ben ik de 3e generatie die reist met de zweefmolen, al vanaf mijn 16e na de technische school afgerond te hebben begon ook de liefde voor het kermisvak zo blijft het een kermis bedrijf met een familietraditie.

De zweefmolen word elke winter weer fris opgeschilderd en gecontroleerd op defecten en waar nodig worden onderdelen vervangen en gerepareerd in eigen beheer in onze werkplaats. dit vergt dan ook maanden tijd en zorgen we ervoor dat de attractie weer veilig en probleemloos zijn rondjes zal draaien voor het nieuwe seizoen. 

Helaas was de laatste kermis in 2019 door Covid.

we nog bezig met een totale onderhoud waar we nu de tijd voor hebben.

foto 2019 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hieronder ziet u een overzicht van onze huidige attracties door de tijd;

zweefmolen met orgel omstreeks 1925zweefmolen met orgel omstreeks 1925

omstreeks 1946/1950 Fam F. de voer Enschedeomstreeks 1946/1950 Fam F. de voer Enschede

Mercedes pakauto van de fietsmolen van Cor van der tuin foto 2008. werd weleens gebruikt voor rangeer werk op thuisbasis.
nu in bezit sinds 2012 van Jac Caron uit Den-Hout. Mercedes pakauto van de fietsmolen van Cor van der tuin foto 2008. werd weleens gebruikt voor rangeer werk op thuisbasis. nu in bezit sinds 2012 van Jac Caron uit Den-Hout.

transport 1995 kleine zweeftransport 1995 kleine zweef

Transport 1995 grote zweefmolenTransport 1995 grote zweefmolen

Babysport overgroot opa Belcrum polder te breda 1934Babysport overgroot opa Belcrum polder te breda 1934

skelterbaan 1990 maurice van der Tuin Prinsenbeek en Marco op de gele skelterskelterbaan 1990 maurice van der Tuin Prinsenbeek en Marco op de gele skelter

in Breda was het een enorme drukte rond de brombaan, dit was in die tijd een hit dat was sensatie! , recht ervoor de fietsmolen en rechts de woonwagen van Cornelis van der Tuinin Breda was het een enorme drukte rond de brombaan, dit was in die tijd een hit dat was sensatie! , recht ervoor de fietsmolen en rechts de woonwagen van Cornelis van der Tuin

Zweefmolen Frits Bothman
omstreeks 1950 onder leiding van Firma Jaap stuij Zweefmolen Frits Bothman omstreeks 1950 onder leiding van Firma Jaap stuij

eerste kermis met nieuwe onderbouw en hydro kantel mast. na de koop van Fam. Spronsen - Kraak. te zegge 1988eerste kermis met nieuwe onderbouw en hydro kantel mast. na de koop van Fam. Spronsen - Kraak. te zegge 1988Inhoud

Voorschoten april 1988Voorschoten april 1988

brombaan 1959 breda oude vest rechts me opa erachter de dumpford pakauto van de fietsmolenbrombaan 1959 breda oude vest rechts me opa erachter de dumpford pakauto van de fietsmolen

Karel Appel Babysport 1935 Belcrum BredaKarel Appel Babysport 1935 Belcrum Breda

opbouw schijf 1964opbouw schijf 1964

Volendam 1991Volendam 1991

Volendam 1994Volendam 1994

Teteringen 1988Teteringen 1988

grote zweef Krabbehof Dordrecht 1978grote zweef Krabbehof Dordrecht 1978

Inhoud

Volendam 1993 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?